[b:include data='blog' name='all-head-content'/> Smagssag: august 2011

onsdag den 31. august 2011

Tærte med oksekød og spinat

Nå så er man igang med sidste uge af ferien, inden studiet starter igen på mandag. Sidste rigtige semester og så et semester med speciale. Puha. Glæder mig sådan til at være færdig!

Igår havde jeg overskud til at bemærke hvad det var jeg puttede i maden og tage billeder af det, så her til morgen vil jeg lige smide et lille i indlæg med opskriften mens jeg sidder i et tog der drøner afsted.

Til en stor tærte skal du bruge:

- 1 rulle tærtedej
- 1/2 pose spinat (jeg brugte optøet frossen spinat)
- 1/2 bøtte ricotta
- 1 dl mælk
- 3 æg
- 500 g hakket oksekød
- 1 peberfrugt, hakket
- 4 forårsløg, hakket
- 1 lille dåse tomatpuré
- revet ost
- krydderier efter egen smag

Fremgangsmåde:

- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Brun kødet i lidt olie og tilføj forårsløg og peberfrugt og lad det svitse lidt. Krydder med salt, peber og dine yndlingskrydderier og tilføj tomatpuré, rør godt og sluk varmen.




- Bland æg, mælk, ricotta og spinat i en skål og rør godt.





- Normalt ville jeg smøre et tærtefad, lægge tærtedejen ud, prikke og forbage i 10 min, men det kiksede totalt! Sikkert fordi jeg ikke havde nogle tørret bønner eller kikærter at smide over.





- Så McDreamy måtte ned efter endnu en rulle og så blev fadet smurt, dejen lagt over, kødet fordelt og spinatblandingen hældt over.
- Bag tærten i ca. 25-30 min. Tag den ud og fordel revet ost over og lad den få 5 minuttet mere.





Jeg synes faktisk den blev ret fin! Og trefarvet! Brun, grøn og gul.

Forhåbentlig får jeg blogget lidt oftere fra nu af.

Velbekom!

Vi smages ved, Lea

mandag den 22. august 2011

Polentafritter

Okay, jeg har virkelig forsømt bloggen og jeg undskylder! Men da McDreamy er startet i skole og vi står op 5.30, har energien til at blogge bare ikke været der. Oveni hatten har jeg haft en sygeksamen til at hænge over hovedet, som heldigvis kom ud af verdene idag. Hurra for det.

For nogle dage siden, fik vi polentafritter. Et skønt alternativ tiæ kartoffeludgaven. Har lavet dem plain før, men denne gang besluttede jeg mig for at spice dem lidt op.

Til to skal du bruge:
- 1 1/2 dl polenta eller grov majsgryn
- 3 dl vand
- olie til stegning
- krydderier efter smag, jeg valgte chili og persille.
- salt

Fremgangsmåde:
- kog en grød af gryn og vand (følg evt anvisninger på posen).
- tilsæt krydderier og lad grøden køle af.
- hæld grøden ud på bagepapir og læg endnu et stykke bagepapir over og rul med en kagerulle, så du har en flad dej på ca 1 cm.



-skær så fritter i passende størrelser.




-steg i olie til de er godt gyldne på alle sider.




Vi fik paneret rødspætte og en dip af skyr, agurk i tern, limesaft og finthakket purløg til.
Nemt og lækkert!

Velbekomme!

Vi smages ved, Lea

søndag den 7. august 2011

En "grov" muffin

Der har lige været lidt stille på bloggen de sidste par dage, dels fordi jeg har haft travlt med opgaveskrivning, der blev afleveret i torsdag, men også fordi jeg faktisk ikke har lavet mad siden i tirsdags. Elsker virkelig at lave mad, men det er godt nok også rart med en pause i ny og næ, så man kan lade op!
I onsdags lavede McDreamy flæskesteg, i torsdags lavede han lasagne med ricotta og champignon, fredag spise vi hos mine forældre og igår lavede McDreamy så pølseret a'la ham.

Først lidt mad-foto fra middagen hos mine forældre i fredags.

souvlaki af svinekød.

En tallerken med græsk herlighed.

En mere end 7stjernet metaxa som mændene nød.
Når jeg skriver at jeg ikke har lavet noget, passer det ikke helt. Har bagt muffins af rester: En rest squash, en rest gulerødder, æg der skulle bruges den pågældende dag, en rest cashewnødder og nogle skumfiduser fra sidste grill-aften. Stop madspild, som i jo nok ved.

Nå, men efter en tur i tænkeboksen, blev det til en omgang lækre muffins, lavet på rugmel, for det var lige hvad jeg havde.

Til ca. 24 alm. muffins skal du bruge:
- 300 g rugmel
- 300 g sukker
- 3 æg
- 3½ dl smagsneutral olie
- 2 tsk natron
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 1 spsk kanel
- ½ squash, revet
- 3-5 gulerødder, revet
- 100 g cashewnødder, groft hakket (hvis du bruget saltet nødder, undlad at putte salt i dejen)


Fremgangsmåde: 

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Pisk æg og sukker sammen med håndmixer til en luftig masse. Tilføj så olien i lidt ad gangen, mens der fortsat piskes, lidt a la hjemmelavet mayonnaise.
  • Skift til dejkroge og tilføj krydderierne, natron, mel og ælt til du har en ensartig masse. 
  • Vend squash, gulerødder og nødder i.
  • Fyld muffinsformene ca 2/3 med dejen.
  • Bag i ovnen i ca. 20-25 minutter.
Jeg bagte en plade med 12 i almindelige muffinsforme og så klippede jeg nogle firkanter af bagepapir, som jeg puttede i muffinsbradepanden og fyldte op til kanten af hullet i bradepanden. De blev lidt store og ret rustikke.


Til de fire muffins jeg havde med til dessert hos mine forældre, lavede jeg mit første forsøg med marshmallow fondant, som faktisk blev ret fint, hvis jeg selv skal sige det. Men forsøgte mig bare frem med mængde, så kan ikke lige give nogen opskrift på det.

De færdige muffins.

Med en lille fondant gulerod på toppen.
Gav de fleste muffins til min mor, som hun kunne tage med til min mormor, så vi har kun to stk tilbage her i hjemmet, hvilket er ret ærgeligt, for McDreamy synes det er de bedste muffins jeg nogensinde har lavet. Dejligt! Så må vi jo bare skynde os at spise en halv squash og nogle gulerødder ;)

Velbekom!

Vi smages ved, Lea

onsdag den 3. august 2011

Trøstespisning + Jule-start?

Når jeg skriver opgave, som jeg gør nu, har jeg en tendens til gerne at ville putte noget i munden, mens jeg arbejder og gerne hele tiden. Lidt som rygere gerne vil ryge hele tiden, når de er stresset.
Der er noget beroligende ved at proppe noget i hovedet, synes jeg.

Men ved denne opgave har behovet ikke rigtigt været der. Men det er så kommet idag, som lyn fra en klar himmel, hvilket nok hænger sammen med, at jeg skal aflevere opgave imorgen.
Så jeg har været nede og handle ind til min mund. Men havde heldigvis taget min hjerne med, så det hele ikke endte med kage, chips og slik.

Kom an, opgave!
Jeg må indrømme at jeg faktisk er stolt over mine indkøb: Kanelknækbrød, mørk chokolade med jordbær fra Toms og ærter.


Da jeg kom ned i Føtex så jeg, at der var en vogn hvor der stod at alt deri kostede 5 kr, så selvfølgelig skulle jeg kigge deri. Fandt de her bøtter med pyntesten, som hvis jeg skal være ærlig, ikke rigtigt har noget at bruge til, da grøn slet ikke er min farve, men det var den eneste farve de var i. Så måske var det dumt at købe dem, men hallo, FEM KRONER!
Så jeg tror jeg har besluttet, at julepynten i år skal være grøn! Så jul, du kan også bare komme an!

Og nu tilbage til opgaven!

Vi smages ved, Lea

tirsdag den 2. august 2011

To forskellige slags isthe

Forleden dag, kom McDreamy hjem med det nye MAD & venner (nr. 73/2011), istedet for en blomst. Meget sødt! Der i var der nogle lækre opskrifter på isthe, som gav mig inspiration til at kaste mig ud i mine egne versioner af hhv. chai isthe og citrus isthe.

CHAI ISTHE:


Jeg elsker simpelthen chai og især David Rio chai, som jeg har hentet fra Berlin, da de var voldsomt billige der. Men man kan også købe dem her, bl.a. Til den chai isthe jeg har lavet, har jeg brugt den på linket, Elephant Vanilla, da jeg synes den er lidt mindre kanel'et.

Til 1 L chai isthe skal du bruge:
- 1 spsk chai the pulver
- ½ L kogende vand
- ½ L mælk
- 8 kardemommekapsler
- 2 små kanelstænger
- 1 lille stykke frisk ingefær
- 1 dl rørsukker

Ingredienserne til en god gang chai isthe

Fremgangsmåde:

  • Kog ½ L vand. 
  • Bland alle ingredienserne pånær mælken. Jeg anbefaler at man blander det i en skål og ikke gør som jeg. Jeg smed det hele i en patentflaske, uden at tænke på at kanelstænger svulmer op når de blive våde, så havde et døj med at få stængerne ud af flasken igen. Stil blandingen i køleskabet natten over.
  • Si blandingen og tilføj mælk. Hæld på en flaske og ryst godt. Opbevar på køl.
  • Server med knust is i, eller endnu bedre, en god kugle vanilje is.
Velbekomme!
Smagen var lækker og cremet. McDreamy mente den smagte meget af jul, men sådan er det jo med chai, det ér en kanel'et drik. 

CITRUS ISTHE:

Citron isthe er så dejligt læskende, så tænkte at det sikkert også ville blive rigtig lækkert, især med den varme vi har haft her på det sidste. 

Til 1 L citrus isthe skal du bruge:
- 1 L kogende vand
- 1 spsk grøn the, jeg brugte gunpowder
- 1 lime, skåret i skiver
- 1 citron, skåret i skiver
- 1 appelsin, skåret i skiver
- 2 stk citrongræs, halveret
- 1 lille stykke ingefær 
- 1 dl rørsukker

Ingredienser til en omgang citrus isthe.
 Fremgangsmåde:

  • Kog 1 L vand.
  • Bland hele baduljen i en skål og lad det stå natten over i køleskabet. 
  • Hæld på en flaske og opbevar på køl.
  • Serveres med isterninger i.

Den færdige the sammen med nogle hindbær/lime muffins
Denne the blev meget frisk og måske en smule for bitter til min smag, så tror jeg vil tilføje lidt mere sukker. McDreamy var vild med den og hans dom lød på, at den var meget læskende og tørstslukkende. 
Så måske vi har hver vores isthe nu.

Men det er helt sikker ikke sidste omgang isthe herfra. Har en grøn the med jordbær/fløde som jeg tror jeg vil lave noget isthe med på et tidspunkt!

Velbekom!

Vi smages ved, Lea

Grøntsager på glas

... Eller som Sif på twitter forslog "ammenam på glas".

Jeg havde stadig et glas jeg ikke havde fyldt og nogle grøntsager i køleskabet som bare lå og skreg på at blive brugt til noget, så jeg besluttede mig for at lave noget syltet-grøntsager-relish-agtigt-halløj.
Og det blev altså virkelig godt!

 Du skal bruge:
- 500 g tomater
- ½ aubergine
- 1 rødløg, groft hakket
- 2 peberfrugter
- 3 fed hvidløg, hvert fed delt i fire
- 2 chilier, delt på langs
- 3 spsk hvidvinseddike
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk sukker
- Salt og peber
- Krydderurter efter egen smag
- Lidt ekstra olie

Grønt!


Fremgangsmåde:

  • Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft og sæt vand over i en el-kedel.
  • Tag peberfrugterne, skær dem over og fjern stilk og kernehus. Læg dem i ovnen i 20-30 minutter, til de er godt brændte på skindet. Når de er færdige læg dem da i en frysepose, bind knude og lad dem ligge i lidt tid.
  • Tag auberginen, skræl den og skær den i tynde skiver. Læg disse skiver på en bageplade og pensel dem med lidt olie. Bag dem i ovnen i ca. 20 minutter.
  • Hæld det kogende vand i en skål. Tag tomaterne og skær et lille kryds i dem, smid dem i vandet i nogle minutter, når du tager dem op, skal de gerne være lige til at "smutte", så skindet ryger af. 
  • Ligeledes skal skindet af peberfrugterne, som efter at have ligget i en pose, også gerne skulle være lige til at skælle. Skær dem i strimler.
  • Varm en gryde op med en lille bitte smule olie. Smid løg, hvidløg, chili i og lad hurtigt svitse. Tilføj så de flået tomater, auberginen og peberfrugten. 
  • Lad det komme op og koge. Hæld så væden fra, så godt som du nu kan. Tilføj eddiken, sukker, olien, salt, peber og andre krydderier og lad det simre i et godt stykke tid ved lav varme. 
  • Når du synes den har den rigtige konsistens, som nok er smag og behag, skyl dit glas i kogende vand, evt også med atamon og fyld blandingen på glasset. 
  • Den skulle kunne holde et godt stykke tid i køleskabet.
  • Tag den ud 15 min før servering. 
Det lyder som noget af et arbejde, men det var faktisk ikke slemt og bestemt umagen værd, for det var virkelig lækkert! Ville ønske jeg havde lavet dobbelt så meget, for kunne lige forstille mig at det ville være lækkert på en pizza, sammen med god ost og noget lufttørret skinke. Mums. 

Dagens aftensmad.

Vi fik en god klat til dagens aftensmad, som bestod af en kotelet marineret i noget all around og en salat bestående af spidskål, finthakket rødløg, smuldret feta, græskarkerner og finthakket chili.
MUMS!

Er sikker på at grøntsags-halløjet er lækkert i en sandwich. 

Velbekom! 

Vi smages ved, Lea


Syltet nektariner

Jeg har aldrig syltet, aldrig nogensinde. Var egentlig også ret overbevist om, at jeg nok aldrig ville komme til at kaste mig ud i det der, med at sylte. Men så så jeg de her vaniljesyltet ferskener over hos MissMuffin og de så så lækre ud og det lignede en god begynder ret. 

Det færdige resultat

Jeg valgte dog ikke at følge nogen opskrift som sådan og så lave min egen lage og istedet for ferskener, brugte jeg nektariner, for dem kunne man få i nakken, nede i Føtex. 

Til et glas på ½ L skal du bruge:
-8 nektariner
-6 dl vand
-2 dl koncentreret hyldeblomstsaft
-1 stang vanilje
-3½ dl sukker

-1 glas med låg der kan rumme ½ L
-Atamon 

Fremgangsmåde:
  • Sæt vand, saft, sukker og kornene fra vaniljestangen over i en gryde og bring det i kog.
  • Skræl nektarinerne og skær dem i både, hvilket for mig var noget af en opgave, da de bæster er hårde!


  •  Lad lagen koge ind så den bliver som tynd sirup, det tager sin tid, skal lige siges.

  • Når lagen er perfekt, hæld da frugterne ved og lad dem koge lidt med.
  • Skyl et glas med låg i kogende vand og bagefter med lidt atamon, så det hele kan holde lidt længere. 
  • Læg gerne den tomme vaniljestang med i glasset og stil herligheden på køl, når den er dampet lidt af.
  • Holdbarheden er ca. en uge.
Jeg kunne ikke vente med at få smagt på sagerne, så her til morgen fik McDreamy og jeg forskellig morgenmad, så jeg kunne få forskellige billeder. 

Chokolademüsli med mælk og de syltet nektariner. 

Græsk yoghurt med de syltet nekartiner og saltet cashewnødder.
 Det blev en rigtig lækker gang morgenmad og det har virkelig givet mig blod på tanden, når det kommer til at sylte. Har lidt i tankerne om at lave noget med blomme og i dag vil jeg prøve mig med noget relish, hvis jeg da ellers kan finde en god inspirationsopskrift. Nogen der kender en?

Ydermere var jeg igang med at lave isthe igår, citrusthe og chai, det har trukket natten over og er klar til at blive færdiggjort idag, så det glæder jeg mig til.

Vi smages ved, Lea